İstinaf mahkemesinin verdiği karara karşı olarak hükümlerin tekrardan incelenmesi adına yapılan kanun yolu temyiz olarak adlandırılır.
Yazı İçeriği
TEMYİZE GİTMEK NE DEMEK?
Taraflar başvurularını gerçekleştirdikten sonra istinaf mahkemesinin verdiği kararı değiştirmesi için ya da bozulması için ilgili talepte bulunurlar.
TEMYİZE GİDEN DAVA NE OLUR?
Yargıtay ceza dairesi, temyiz incelemesi sonucunda gerçekleşen hükmü bozarsa hüküm tekrar kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonunda ilk derece ya da istinaf mahkemesi kararının Yargıtay nezdinde bozulması durumunda dosya yeniden istinafa ya da ilk derece mahkemesine gönderilir.
TEMYİZ SÜRESİ NE KADAR SÜRER?
Temyiz süresi, Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama süre 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davalarında ise bu süre yaklaşık 2 yıl diyebiliriz.
TEMYİZ EDİLEBİLEN KARARLAR NELERDİR?
Yargıtay incelemede 3 şekilde karar verebilir. Bunlar:
- Onama kararı
- Bozma kararı
- Düzelterek onama kararı
TEMYİZE GİDEN BOŞANMA DAVASI NE ZAMAN SONUÇLANIR?
Çekişmeli boşanma davalarında çıkan kararlar için iki tarafın da temyiz hakları vardır. Boşanma davasında çıkan kararların temyize götürülme durumları vardır. Temyiz edilme süresi ortalama 1 yıl olarak belirlenmiştir. Temyiz incelemesi bu süre içinde tamamlanır ve kesin karar verilir.
TEMYİZİN AMACI NEDİR?
Kanun yararına temyizin amacı, Bölge Adliye Mahkemesi-Yargıtay incelemesinden henüz geçmemiş olan kararların hukuka uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda, kararda yanlışlık olduğunun, yasanın kesin hükümde belirtildiği şekilde uygulanamayacağının açık bir şekilde duyurusu yapılarak mahkemelerin uyarılmasına ilişkindir.