Nafaka Davası Nedir?, Şartları ve Nafaka Türleri Nelerdir? , boşanma davası açılmasıyla birlikte eşlerin birbirlerinden bağımsız yaşama hakları doğmaktadır. Şöyle ki, TMK m. 197 hükmü gereği, eşlerden biri yaşadıkları ortak hayat sebebi ile kişiliği, hem ekonomik hem de sosyal güvenliği ya da ailenin huzurunu olumsuz şekilde etkilediği ve tehlikeye düşürdüğü müddetçe birbirlerinden bağımsız yaşama hakkına sahiptirler.
Boşanma davası sonucu nafaka talep eden eş boşanmadan kaynaklı yaşayacağı hayat standardında ki düşüşü bir nebze olsun gidermek ister. Fakat zaman içerisinde değişen yaşam koşulları, ekonomik ihtiyaçlar, sosyal ihtiyaçlar vb. nedenlerle kimi zaman nafaka miktarının yetmemesi gibi sonuçlar doğabilmektedir. Alınan nafakanın yetmemesi halinde eşler kendilerince haklı sebeplere dayanarak nafakanın artırılması talebinde bulunabilirler.
TMK m. 169. Hükmünce, ayrılma veya boşanma davası açıldığı zaman hâkim, davanın devam etmesi süresince gereken, özellikle eşlerin birbiriyle geçimine, barınmalarına, mallarının yönetimine ve çocuk varsa onların bakımına ve korunmasına ilişkin geçici her türlü önlemi re’sen alır.
Yazı İçeriği
Nafaka Artırım Davası Nerede Açılır?
Nafaka artırımı davası davalının yaşadığı yerde ki Aile Mahkemesinde açılmalıdır.
Nafaka davaları 3 çeşittir. Bunlar;
-Yoksulluk nafakası,
-Tedbir nafakası,
-İştirak nafakası
Yoksulluk Nafakası Nedir?
Eşlerin boşanması sonucu yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmamak kaydıyla kendi geçimini sağlayabilmek için karşı taraftan mali gücü dâhilinde süresiz olarak nafaka isteyebilir. Burada nafaka yükümlüsünün kusuru aranmamaktadır.
Maddenin düzenlenmesine göre nafaka talep edebilmek için boşanma sebebiyle kişide yoksulluğa düşme, kusuru daha ağır olmama gibi şartların birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu şartların gerçekleşmiş olması durumunda nafaka yükümlüsünün kusur durumu göz önüne alınmadan karşı tarafın mali gücünün yettiği oranda süresiz olarak nafaka talep edebilecektir. Yoksulluk nafakasını yalnızca kadınlar değil, yoksulluğa düşecek olan erkek de talep edebilir.
Tedbir Nafakası Nedir?
Boşanma davasının açılmasıyla beraber hâkim nezdinde hükmedilen ve gerekli görüldüğü durumlarda karar kesinleşinceye kadar devam edebilen, eşlerin boşanma sürecinde yaşam standartlarında olumsuz yönde bir değişme görülmemesi açısından verilen bir nafaka çeşididir. Kararın kesinleşmesi halinde eş için yoksulluk nafakası, çocuk için ise iştirak nafakası söz konusu olabilmektedir.
İştirak Nafakası Nedir?
TMK m. 182 hükmü kapsamında, mahkeme eşlerin boşanmasına veya ayrılmasına karar verirken, olanak bulundukça anne ve babayı dinledikten sonra ve eğer çocuk vesayet altında ise vasisinin ve vesayet makamının görüş ve düşüncelerini aldıktan sonra anne-babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. Hâkim istem halinde irat şeklinde ödenmesine karar verilen bu giderlerin ileriki yıllarda eşlerin sosyal ve ekonomik durumlarına göre nafakanın ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. Bu nafaka çeşidindeki asıl amaç erginlik çağına girmeyen çocuğun yetiştirilmesi, sağlık, barınma, eğitimi gibi giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü dâhilinde katılmasını sağlamaktır. Fiili olarak çocuğa bakan eş, çocuğa atanan kayyum, vasi ve temyiz kudretine (ayırt etme gücüne) sahip çocuk iştirak nafakası talebinde bulunabilir.
İlginizi Çekebilecek Yazılarımız…
- Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmelerinin Uyarlanması
- İŞVERENİN İMZALATTIĞI İBRANAME GEÇERLİ MİDİR? İŞ AKDİ FESHEDİLEN İŞÇİ İBRANAME İMZALARSA TAZMİNAT VE ALACAK TALEP EDEBİLİR Mİ?
- İDARİ DAVALAR NELERDİR? TAM YARGI DAVASI HANGİ HALLERDE AÇILABİLİR? İDARİ DAVALARDA SÜRELER NELERDİR?
Yazar: Avukat Pakize Narin ERGAN | Hukuk Bürosu: Laçin Hukuk Danışmanlık Bürosu