İş hukuku nedir, toplumdaki bireysel iş ilişkilerini düzenleyen ve uyulması zorunlu kılınan kurallardır. Sosyal yaşamda iş kanununun öngördüğü ilişki ticari bir ilişkidir. En önemli fonksiyonu ise işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenlemesidir.
Yazı İçeriği
İş Hukukunun Konusu
İş hukuku nedir konusu nelerdir ? Teorik olarak, bütün çalışma ilişkilerinin özel bir hukuk dalında toplanmasının ve incelenmesinin yerinde olacağı düşünülebilir. O zaman da yapılan tüm çalışmaların aynı özelliklerde olması gerekir. Fakat çalışma yaşamında yaptığımız işler arasında, bunların sosyal, hukuki ve iktisadi niteliklerden doğan farklılıkların da içinde bulunduğu bir gerçektir. Yalnızca bir kuruma bağlı olmayan, serbest olarak çalışanlar (avukat, mali müşavir, hekim, mühendis, mimar) vb. meslek sahipleri için de bir çalışma söz konusudur. Bu nedenle İş Hukukunun konusu sınırlandırılabilir. İş hukuku, yalnızca işçileri konu edinmez, işçilerin işverenlerle olan ilişkilerini ve bununla ilgili konuları da konu edinir.
İş Hukuku Kaça Ayrılır? Bunlar Nelerdir?
İş hukuku kapsam olarak bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olarak iki başlık altında incelenir.
Bireysel İş Hukuku, genellikle küçük işletmelerde hizmet akdi ile başlayıp, işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenler. Konularına örnek verecek olursak, çalışma standartları, ikramiye, komisyon, sosyal haklar, işten ayrılma, tazminat gibi konuları kapsamaktadır.
Toplu İş Hukuku, genellikle büyük işletmelerde işçi işveren gibi topluluklar şeklinde temsil edilen işyerlerinde uygulanmaktadır. Sendika kurma, sendikaya üye olma ve bu gibi sendikal hakları toplu iş hukuku konuları arasında sayabiliriz.
İş Hukukunun Kapsamı ve Önemi Nedir?
İş hukuku, Türkiye’de çok önemli görülen, işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukuk dalıdır. İşçi ve işveren arasındaki ilişkiyi eşit tutarak iki tarafın da tüm hak ve sorumlulukları iş hukuku kapsamında ele alınmıştır. Bu hukuk normunun önemi ise işveren tarafından işçinin emeğinin sömürülmesini engellemektir.
İş Hukukunun Hedefleri Nelerdir?
İş hukukunun en önemli hedefi çalışanın haklarını korumak ve kişiliğinin korunmasını sağlamaktır. İşçi ile işveren arasındaki sözleşme işin gereklerinden oluşan sorumluluk alanı ile sınırlıdır. İşçi bu sorumluluk dışında istek ve emirleri karşılamaları olanaksızdır. İş hukuku karma hukuka da benzetilebilir.