Gayrimenkul hukuku, taşınmazlar konusunda meydana gelebilecek olumsuzlukları ve anlaşmazlıkları engelleyen, taşınmaz üzerindeki hakları düzenleyen ve belirleyen bir hukuk dalıdır. Gayrimenkul hukuku Eşya hukukunun bir alt dalıdır.
Yazı İçeriği
Gayrimenkul Hukuku Nedir?
Gayrimenkul hukuku, taşınmazlar konusunda meydana gelebilecek olumsuzlukları ve anlaşmazlıkları engelleyen, taşınmaz üzerindeki hakları düzenleyen ve belirleyen bir hukuk dalıdır. Gayrimenkul hukuku Eşya hukukunun bir alt dalıdır.
Gayrimenkul Hukukunun Kapsamı Nedir?
Gayrimenkul Hukuku; arsaları, arazileri, binaları, konutları vb. söz gelimi konusu taşınmaz mal olan tüm mevzuatı kapsayan bir hukuk dalıdır.
Gayrimenkuller Konusunda Açılan Davaların Konuları Nelerdir?
- Kiraya ilişkin davalar
- İstihkak davaları
- Tapu davaları
- Kamulaştırma ve İzale-i Şuyu davaları,
gayrimenkul hukukuna konu olarak açılan dava türleridir.
Taşınır Mallar Nelerdir?
Taşınabilir mallar, herhangi bir bozulma olmadan taşınabilen ve bir yerden başka bir yere eklenebilen türden yapılardır. Ayrıca taşınabilir mallarda tapu durumu gibi bir zorunluluk yoktur.
Taşınmaz Mallar Nelerdir?
Taşınabilir malların aksine bu mallarda herhangi bir hareket ettirme veya bir yerden başka bir yere taşıma durumu yoktur. Araziler, binalar, arsalar veya konutlar taşınmaz mallara örnek gösterilebilir.
Kira Davaları Nedir?
Gayrimenkul hukuku kapsamında oldukça geniş bir konudur. Mal sahibi veya kiracı tarafından dava açılması talep edilebilir. Genelde kira bedeli ya da tahliye nedeniyle ortaya çıkan anlaşmazlıkları konu edinir.
İstihkak Davaları Nedir?
Bu tür davalarda taşınmazların bazı kimseler tarafından haksız yere kullanılmasından dolayı oluşan bir dava konusudur. Bu tür davalarda zamanaşımı söz konusu değildir.
Kamulaştırma Davaları
Kamu yararı gözetilerek, gayrimenkullerin eder fiyatları ödenerek, kamulaştırma işlemlerine yapılan itirazlara veya anlaşmazlıklara yönelik açılan dava türüdür.
İzale-i Şuyu Davaları Nedir?
Birden fazla ortak bulunan taşınır mallar veya taşınmaz mallar üzerindeki ortaklığın sona ermesi amacıyla açılan davalardır.
İlginizi Çekebilecek Yazılarımız…
- Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmelerinin Uyarlanması
- İŞVERENİN İMZALATTIĞI İBRANAME GEÇERLİ MİDİR? İŞ AKDİ FESHEDİLEN İŞÇİ İBRANAME İMZALARSA TAZMİNAT VE ALACAK TALEP EDEBİLİR Mİ?
- İDARİ DAVALAR NELERDİR? TAM YARGI DAVASI HANGİ HALLERDE AÇILABİLİR? İDARİ DAVALARDA SÜRELER NELERDİR?
Yazar: Avukat Pakize Narin ERGAN | Hukuk Bürosu: Laçin Hukuk Danışmanlık Bürosu