Düğün takıları (ziynet eşyası) davası nedir? Sorusuna herkes tarafından anlaşılabilmesi için düğünde gelin ve damada takılan ziynet eşyasının taraflardan kime ait olması gerektiğini ve ait olmayanların eşten iadesinin alınması için açılan bir davadır. Ziynet eşyasının iadesi için açılan davalarda harç miktarı düğün takılarının üzerinden belirlenmektedir. Ziynet eşyalarının iadesi davası, eşler tarafından çoğunlukla boşanma aşamasında boşanma davası ile beraber açılmaktadır. Fakat boşanma davası açılmadan da ziynet iadesi için dava açılabilir.
Türk halkının geleneklerinden biri olan düğün sırasında akrabalar, dostlar ve eşler tarafından birbirlerine maddi olarak yüksek olan altın, bilezik, kelepçe, takı seti, kolye, saat, gerdanlık, bileklik, yüzük, pırlanta, elmas ve gümüş gibi ziynet eşyalar olarak nitelendirilen takılar takılmaktadır. Çiftler arasında bir gelenek veya karşılıklı anlaşma olmadığı müddetçe ziynet eşyasının kime takıldığı fark etmeksizin kadın eşe verilmiş olur ve kişisel malı olarak geçer.
Boşanma, aileler arası sorunlar, eşler arası anlaşmazlık gibi çeşitli nedenlerle düğün merasiminde takılan ziynet eşyalarının iadesi istenebilmektedir. Bu sürece ziynet eşyalarının iadesi davası denilmektedir. Bu davayı örneğin Ankara Sincan’da yaşıyorsanız Ankara Avukat veya Sincan Avukat ofislerinden tercih edeceğiniz bir avukatla açabilirsiniz.
Yazı İçeriği
Düğün Takıları (Ziynet Eşyası) İadesi Davasının Koşulları Nelerdir?
Ankara’nın en iyi kadın avukatı olan Avukat Pakize Narin Ergan kendisine başvuran müvekkillerinin düğün takıları (ziynet eşyası) davası nedir? Sorusundan çok iade için gerekli koşulların neler olduğu üzerinde durulduğunu söylemektedir.
Düğün takılarının iadesinin olması için bazı koşulların yerine getirilmesi gereklidir. Bu koşullar şu şekildedir: ziynet eşyalarının varlığına dair kanıt bulunmalı, istek olmalı ve ziynet eşyalarının davalı bireyde olduğu kanıtlanmalıdır.
Düğün Takıları (Ziynet Eşyası) İadesi Davasının Zaman Aşım Süresi Ne Kadardır?
Zaman içerisinde evlilik birliğinin ilerlemesiyle birlikte düğünde takılmış olan takılar mevcut halleriyle muhafaza edilemeyebilir. Borçlar veya ekonomik sıkıntılar sebebi ile bozdurulan düğün takılarının iadesi nakit olarak istenebilmektedir. Fakat ziynet eşyalarının olduğu gibi korunduğu hallerde ise aynı şekilde iadesi talep edilmektedir. Borçlar Kanunu’nda yazan hüküme göre ziynet eşyalarının nakit olarak iadesi talep edildiğinde 10 yıllık bir zaman aşımı geçerlidir.
Evlilik Birliği Devam Ederken Ziynet Eşyalarının Bozdurulması
Çeşitli sebeplerle erkek tarafından alınan, farklı amaçlar için kullanılan geri istenmediğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyorsa bozdurmuş olan eş ziynet eşyalarının karşılığını eşine vermekle yükümlüdür. Kadına ait olan ziynet eşyalarının bozdurulma sebeplerini Ankara boşanma avukatı olan bir avukata sorduğumuzda şu yanıtları almaktayız: düğün için yapılan borçlanmalar için, ev almak için, balayı tatili için, otomobil satın almak içindir.
İşyeri ve ofis açmak için, akrabalara destek olmak için, erkeğin evlenmeden önce yaptığı kişisel borçlanmalar için, sağlık alanında yapılan borçlanmalar içindir. Bu sebeplerle bozdurulan ziynet eşyalarının eş tarafından geri istenmediğine dair somut bir kanıt bulunmazsa davanın açılabileceği bilgisini Ankara’nın en iyi kadın ceza avukatı olan bireyden almaktayız.
Düğün Takılarının (Ziynet Eşyalarının) Davası İçin Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Düğün takıları (ziynet eşyası) davası nedir? Sorusu aklına takılan ve dava açmak isteyen bireylerin bu davayı hangi yetkili mahkeme tarafından görüleceği merak edilen hususlardan bir diğeridir. Ziynet eşyaları için açılacak dava Aile Mahkemelerinde görülmektedir. Fakat bazı yerlerde Aile Mahkemeleri mevcut değildir bu gibi durumlarda Asliye Hukuk Mahkemelerinde de ziynet eşyası için davalar görülebilmektedir.
Bu davaların Ankara’nın en çok Ankara kadın avukat ve Sincan da Sincan kadın avukat bireylerin yönlendirmesiyle açıldığı görülmektedir.
Düğün Takılarının (Ziynet Eşyaları) İadesi İçin Hangi Deliller Sunulmalıdır?
Düğün takıları (ziynet eşyası) davası nedir? Diye sorulan avukata bu dava için hangi delillerin sunulması gerektiği sorusu da sorulmuştur. Ankara ceza avukatı tarafından bu soru şöyle yanıtlanmaktadır: takıların ve ziynet eşyalarının iadesinin yapılabilmesi için önce bu eşyaların varlığı kanıtlanmalıdır. Bu ispatlama işlemi düğün ve kınaya ait düğün salonu tarafından veya gelen konuklar tarafından çekilmiş olan video kayıtları, fotoğraflar önem taşır.
Nerelere ne kadar ve neden harcama yapıldığı, saklanıyorsa nerede muhafaza altına alındığına dair her türlü ispatlı belge, şahitler, yemin delili ve bilirkişi tarafından sunulan bilirkişi delili ziynet eşyalarının iadesi için açılan davalarda delil olarak kullanılabilir.