İzale-i şüyu davası diğer adıyla ortaklığın bitirilmesi davası. Genellikle miras yoluyla kalan kişi veya ailenin kullanmasına uygun olan taşınmaz bir malın paylaşımı kapsamında tarafların uzlaşma yoluna gitmemesi sebebiyle açılan bir dava türüdür.
Yazı İçeriği
İzale-İ Şüyu Davasında Avukatlık Ücretini Kim Öder?
İzale- i şüyu davasında avukatlık ücretini tüm paydaşlar birlikte ödemek zorundadırlar.
İzale-İ Şüyu Davası Ne Kadara Mal Olur?
Dava masraflarına bakılırsa başvuru harcı, peşin harç, dosya giderleri tebligat giderleri, bilirkişi masrafları ve ücret masrafları da dâhil olmak üzere 100.000 TL dava değerinde dava masrafı yaklaşık 3500 TL civarındadır.
İzale-İ Şüyu Davasında Hissedar Teminat Ve KDV Öder Mi?
İzale-i şüyu davasında ihaleyi alanın ödemekle yükümlü olduğu vergiler;
Satış ücreti üzerinden: Eğer alıcı hissedarsa diğer hissedarların hisselerinin karşılığı; Alıcı 3. Şahıs ise satış bedelinin tümünü ödemekle yükümlüdür. Alıcı kişi hissedarsa diğer hissedarların hissesi üzerinden %18 KDV öder.
İzale-İ Şüyu Satış Bedeli Ne Zaman Ödenir?
İhalenin yapılmasını müteakip alıcı ihale bedelini yatırıp teminatı tenzil ederek bakiye kısmını 10 gün içerisinde satış memurluğuna ödemek zorundadırlar.
İzale-İ Şüyu Davası Devam Ederken Hisse Devri Yapılabilir Mi?
Yargıtay kararına göre izale-i şüyu davası devam ederken paydaşların, hisselerini satmalarına engelleyen herhangi bir yasal düzenleme olmayıp bu gibi kısıtlamalarda taşınmaz sicilinde bulunmamaktadır.
İzale-İ Şüyu Davası Ne Zaman Sonuçlanır?
Kesin bir süre söylenemeyeceğinden ortaklığın giderilmesi davalarında belirlenen hedef süre 300-360 gün aralığında bir süredir. Satış aşaması ve içre müdürlüğündeki işlemler bu süreye dâhil değillerdir.
İzale-İ Şüyu Davası Temyiz Edilebilir Mi?
Ortaklığın taksim suretiyle giderilmesine ilişkin ilamların ise, zamanaşımına uğraması mümkün değildir. İzale-i şüyu davasında, karar kesinleşinceye kadar, temyiz aşamasında bile davadan feragat etmek olasıdır.