Sonradan Türk vatandaşlığının kazanılması kanunlar kapsamında günümüzde mümkün olan etmenler arasında bulunmaktadır. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 5. maddesinde açıkça belirtildiği üzere Türk vatandaşlığı doğumla veya sonradan kazanılmaktadır.
Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, doğum anından itibaren 4721 sayılı Kanunun 28 inci maddesi ile birlikte gözden geçirilir. Türk hukukuna göre kişilik, tam ve sağlıklı bir doğumla başlar. Çocuğun anneden tamamen ayrılıp anne rahmi dışında bağımsız bir varlık kazanmasıyla tam bir doğum mümkün olurken, doğru doğum, çocuğun kısa bir süre için de olsa anneden bağımsız yaşaması anlamına gelir. Bu bakımdan belirli koşullar altında Türk vatandaşlığının kazanılması mutlak bir haktır. Sonradan Türk vatandaşlığının kazanılması kanunlarla mümkündür.
Yazı İçeriği
Vatandaşlık İşlemleri
Bu konuda soy ve doğum yeri belirleyici olmakla birlikte, Türk vatandaşının anne veya babasının Türkiye içinde veya dışında doğan çocuğu Türk vatandaşıdır. Bu bakımdan evlilik içinde doğan çocuğun anne ve babasından birinin Türk vatandaşı olması halinde Türk vatandaşı olmasında ihtilaf yoktur, ancak evlilik kurulmazsa çocuk vatandaşlık kazanabilecek midir? Sonradan Türk vatandaşlığının kazanılması kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.
İlgili kanun, çocuğun Türk vatandaşlığını alabilmesi için annenin Türk olmasını şart koşmaktadır. Kanaatimizce 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca hukuk düzeninde yeri vardır. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılar, yetkili makamların takdirine bağlı olarak, bu Kanunda belirtilen şartları taşımaları halinde Türk vatandaşlığını kazanabilirler. Ancak gerekli koşulların sağlanması mutlak bir vatandaşlık hakkı sağlamaz. Ülkemiz coğrafi olarak merkezi konumu nedeniyle birçok ülke ile bağlantıya sahiptir. Ve birçok ülke ile ticari, hukuki ve sosyal anlaşmalar imzalamıştır. Sonradan Türk vatandaşlığının kazanılması evlilik yoluyla oldukça hızlıdır.
Bu durum ülkemizde istihdam olanaklarının artmasına ve daha yüksek bir kalkınma düzeyine ulaşmasına neden olmuştur. Ülkemizde yabancılar için birçok fırsat olmasına rağmen, Türk vatandaşlarının sunduğu tüm imkânlara sahip değildir. Ayrıca daimi oturma izni veya çalışma izni almak gibi şeyler bazen yabancılar için işleri daha da zorlaştırabilir. Bu nedenle Türk vatandaşı olmak, Türkiye’de yaşayan yabancılar için birçok fırsat sağlayacaktır.
Avukat Aracılığıyla İşlemlerin Yapılması
Bu işlemlerin avukat aracılığı ile yapılması Türkiye’de yaşamak isteyen yabancılar için çok uygun koşullar yaratacaktır. Şöyle ki; öncelikle, gerekli belgeleri almak için birden fazla kurumun başvurması gerekir, avukatlar iş nedeniyle hızlı bir şekilde ajans pozisyonlarına geçebilir. Ve çalışma sistemlerini bildikleri için işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bu işlemlerin yasal bir çerçeve içerisinde korunduğu ve işlemlerle ilgili olarak müşterinin hukuki sorumluluktan sorumlu tutulamayacağıdır.
Ayrıca bir yabancı tek başına başvuruda bulunduğunda, kendi ülkesinden belgelere ihtiyaç duyduğunda veya eve dönmesi gerektiğinde buradaki işi aksayabilir ve baştan başlamak zorunda kalabilir. Tabii ki, bu ek para ve zaman kaybına neden olur. Bir avukat takip ettiğinde, bu durumda avukat yargılamaya devam eder ve yargılama sorunsuz bir şekilde sona erer. Sonradan Türk vatandaşlığının kazanılması avukat aracılığıyla daha hızlı olarak gerçekleşiyor.
Türk Vatandaşlığı Nasıl alınır?
Türk vatandaşlığı almanın birçok yolu vardır; Yetkili makam kararı, evlat edinme ve kullanma tercihi (TVK 9. Madde) Yetkili makam kararı almanın birçok yolu olmakla birlikte, genel yol 10 ve 11. maddelerde gösterilmiştir.
MADDE 10: (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması kaydıyla yetkili makamların kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak gerekli koşulların sağlanması mutlak bir vatandaşlık hakkı sağlamaz. Sonradan Türk Vatandaşlığının Kazanılması hukuken hızlı koşullar altında gerçekleşebilir.
Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Alımı
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı; Türk vatandaşı ile evlenmek doğrudan Türk vatandaşlığını kazanmaz. Bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldır evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığına başvurabilirler. Bir Türk vatandaşının eşinin ölümü nedeniyle başvuru tarihinden sonra evliliğin sona ermesi halinde aile birleşimi şartları aranmaz. Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar, evlenmeyi iyi niyetle kabul etmeleri halinde, evliliğin iptaline karar verilmesi halinde Türk vatandaşlığını muhafaza ederler.
Evliliğin Geçersiz Sayılması Ne Demektir?
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanan yabancının evliliği geçersiz sayılırsa bakanlık, Valilik aracılığıyla Türk vatandaşlığını muhafaza edip etmeyeceğini sorar. İlgili yasal maddeler 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 16 ncı maddesine göre: (1) Türk vatandaşı ile evlenme, doğrudan Türk vatandaşlığını kazanmaz. Ancak, bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldır evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığına başvurabilirler.
Bu hakkın kullanılmasına ilişkin başvuruların şahsen veya özel bir vekâletname ile ikamet edilen ülkedeki valiliğe ve yurtdışındaki dış temsilciliklere yapılması gerekir. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Reşit olmayanların veya ayrımcılık yapma hakkı bulunmayan kişilerin vatandaşlık başvuruları ebeveynleri veya vasileri tarafından yapılır. Başvuru ve işlem için temel olarak yabancı kimlik numarası olmalıdır.