Hayvan hakları, insan dışındaki hayvanların tümünün ya da bir bölümünün kendilerine ait bir özerkliğe sahip oldukları ve acıdan kaçınma gibi temel çıkarlarının tıpkı insanların temel çıkarlarının korunduğu gibi korunması gerektiğini savunan görüşlerdir.
Yazı İçeriği
Türk Hukukunda Hayvan Hakları
Türk Ceza Kanunumuzda hayvan hakları ile ilgili olan düzenlemelerde hayvanlar nesneleştirilmiş olup hakları olan bir insan gibi değil de bir eşya gibi değerlendirilmektedirler. Türk Ceza Kanununda yapılan düzenlemeye göre hayvanların hakları baz alınmayıp o hayvanın sahibi olan bireyin hakları göz önünde bulundurulmuştur.
Hayvanların Türk Hukukunda Hukuki Statüsü
Hayvanların hukuki kişiliği konusunda Türk hukukunda çeşitli görüşler mevcut olmakla birlikte günümüzde eşya olarak görülmektedirler. Istırap, acı çeken her canlı hukukun bir öznesi kabul edilmelidir.
Hayvan Hakları Yasaları
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Madde-1, bu kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı ve ıstırap çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
Yeni Hayvan Hakları Yasası
Hayvanları koruma kanunu maddeleri;
- Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanması
- Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulanan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacaktır.
Hayvanların Hak Ehliyeti Var Mıdır?
Bir bireyin haklara ve borçlara sahip olabilme ehliyetidir. Hak ve borç sahibi olabilecek olanlar yalnızca bireylerdir. Tabii ki hayvanların da bazı hakları vardır. Fakat medeni haklara sahip olmaları olanaksızdır.
Hayvan Hakları Hangi Ülkelerde Vardır?
Hayvan hakları yasalarına bağlı 8 ülke mevcuttur. Bunlar;
- Avusturya
- İsviçre
- Birleşik krallık
- Almanya
- Hollanda
- İsveç
- Danimarka
- Hong Kong
Türkiye’de Hayvan Hakları Var Mı?
Ülkemizde hayvan hakları 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Bu kanun tüm hayvanların eşit olduğunu ve yaşam haklarına sahip olduklarını belirtmektedir.
Hayvanları Koruma Kanununa Göre Ev ve Süs Hayvanları Kaç Yaş Altına Satılamaz?
- Ev ve süs hayvanlarını, 16 yaşından küçük kişiler sahiplenemez.
- Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi tehlike yaratan hayvanlar sahiplenilemez, üretilemez ve satılamaz.
- Sahiplenilmiş hayvanlarda kısırlaştırma esastır.