İnternet kullanımının artması ile birlikte kişiler hayatı boyunca yaşadığı her anı fotoğraflayarak, konuşmalarını video çekerek paylaşmaktadır. İlk bakışta oldukça doğal görünsede bu durum bazı tehditlere yol açmaktadır. İleride bir kişinin bu fotoğraf veya videoları yayması durumunda, kişi hakkındaki bilgiler elden ele herkese çok kolay bir şekilde ulaşmaktadır. Türk hukunda unutulma hakkı ise bu noktada devreye girmektedir.
Türk Hukukunda Unutulma Hakkı Nedir?
Türk hukukunda unutulma hakkı en özet haliyle, internetteki arama sonuçlarında kendisi ile ilgili olarak çıkan her türlü fotoğraf, video, ses kaydı, haber ve bilgi gibi verinin artık internet arama sonuçlarında görünmemesini isteme hakkıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası göz önünde bulundurulduğunda 5. maddede belirtilen “insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak”, madde 17’de belirtilen kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı, madde 19’da belirtilen kişi hürriyeti ve güvenliği, madde 20’de belitilen özel hayatın gizliliği ile unutulma hakkının var oluşu da kabul edilmiştir.
Unutulma Hakkı Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?
Resmi gazetede 31 Temmuz 2020 tarihinde 7253 sayılı yayımda 9. madde olan “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellemesi”ne 10. Fıkra olarak şu hüküm eklenmiştir:
“İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hâkim tarafından, başvuranın adının bu madde kapsamındaki karara konu internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verilebilir. Kararda, Birlik tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı gösterilir.”
Bu fıkra ile kişilerin unutulma hakkı olabileceği açık bir şekilde belirtilmiştir.
Unutulma Hakkı Başvurusunu Yapmak İçin Önemli Şart
İnternet ortamında bulunmakta olan her içeriğin kaldırılması mümkün değildir. Bunun için önemli bir şart bulunmaktadır. Aksi halde herkesin unutulma hakı talebi ile birlikte ifade özgürlüğü ve kanunun bilgi edinme gibi hakları zedelenmiş olacaktır.
Unutulma hakkının gerçekleşebilmesi için; içeriğin internet ortamında bulunuyor olması, hukuki ve meşru sayılan bir sebebe dayanıyor olması gerekmektedir.
Bu şartlar sağlandığı taktirde Türk hukukunda unutulma hakkı davası ile internet ortamında bulunmakta olan video, görsel, haber vb. içerikli tüm verilen arama motorlarından kaldırılacaktır sonucu çıkacaktır.