Rüşvet Suçu, rüşveti veren gerçek kişi ile rüşveti kabul eden kamu personelinin içinde yer aldığı her zaman birden çok failin bulunduğu kamu idaresinin güvenirliliğine karşın işlenmiş bir karşılaşma suçudur.
Yazı İçeriği
TCK Madde 252
TCK madde 252, görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, bir kamu görevlisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kişi, 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Rüşvet Suçu Nasıl Oluşur?
Rüşvet suçunun meydana gelebilmesi için suça konu olabilecek fiilin kamu personelinden görevine giren iş olmak zorundadır. Kamu çalışanının elde etmek istediği menfaatin hukuki bir iş olmaması amacı taşınmalıdır.
Polis Rüşvet Alırsa Ne Olur?
Madde 252-1 Rüşvet den konu görevlisi, 4 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Rüşvet veren kişi de kamu görevlisi gibi cezalandırılır. Rüşvet konusunda anlaşmaya varılması halinde, suç tamamlanmış gibi cezaya hüküm olur.
TCK Madde 252-4
Aracılık eden kişi, aynen rüşvet alma veya verme suçunu işleyen kişi gibi cezalandırıldığından rüşvet suçuna aracılık etme suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır.
Rüşvetin Zararları Nelerdir?
Rüşvet yüzünden kaçaklık ve vurgunculuk artar, toplumda huzursuzluk ciddi oranda artar. Bürokraside haksızlıkların önü alınamaz ve devlet dairesi zaafa uğrar. Adaletin yerini zulüm alır.
Rüşvet Almak Hırsızlık mıdır?
Rüşvet almak irtikâp, haksız kazanç yolsuzluk yapmak tabii ki hırsızlıktır.