Dava dosya sorgulamak için E-Devlet sistemi üzerinden şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yapmanız gereklidir. Giriş yapılmasının ardından mahkeme dosya sorgulama ile ilgili bağlantının takip edilmesi yeterli olacaktır.
https://www.turkiye.gov.tr/ linki ile davalarım sorgu ekranından adınıza açılmış davalar veya sizin açtığınız davalar, bu davaların yayınlanmış sonuçları doğrultusunda var olan mahkemelerinizin bilgilerini öğrenebilir veya dosyaların takibini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Yazı İçeriği
Mahkeme Günü Nasıl Öğrenilir?
E-Devlet şifreniz aracılığıyla UYAP sistemine giriş yapabilir veya E-Devletinize normal giriş yaparak arama butonuna UYAP yazabilirsiniz. Karşınıza çıkan hizmet seçeneklerinden duruşma sorgulama seçeneğine tıklayarak duruşma günü ve saatinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Bir Dava Süreci Nasıl İşler?
Düzenlenen iddianamenin görevli ve yetkili mahkeme nezdinde kabulü ile birlikte soruşturma aşaması biter ve ardından kovuşturma aşaması başlamış olur. Mahkeme iddianamenin kabul edilmesinden sonra bir duruşma günü belirleyip duruşmada hazır bulunmaları gereken tarafları çağırır.
Bir Dava Ne Kadar Sürer?
Normalde tek taraf veya iki taraflı olan dava dosyalarında duruşmalar yaklaşık 30-40 dakika gibi bir zaman aralığında gerçekleşir.
Açılan Bir Dava E-Devlette Ne Zaman Görülür?
Bu soruya kesin bir cevap veremesek de açtığınız veya hakkınızda açılmış olan bir davayı normal şartlar içinde 2-3 gün veya 1 haftalık bir zaman diliminde sistemde görmeniz mümkündür.
Dava Açılmasının Ardından Mahkeme Ne Zaman Olur?
Bu durumda savcılık iddianameyi düzenler ve mahkemeye sunar. Mahkeme de 15 iş günü içerisinde iddianameyi kabul ederse dava açılmış olur.
Hakkımızda Dava Açılıp Açılmadığını Nasıl Öğrenebilirim?
Kişi kendi adına dava açılıp açılmadığını UYAP sisteminden takip edebilir. Ayrıca Adalet Bakanlığının da sunduğu hizmetle beraber 4060 numarasına SMS göndermek mümkündür.